NIE Company: Past half remembered

Jag var med TDVF på Stadsteatern och fick möta Linda Zachrison som är chef för c/o på Stadsteatern och även för Parkteatern. Vilken människa! Hon har varit VD på Cirkus Cirkör, politiskt sakkunnig på Kulturdepartementet, ordförande i TDVF, startat upp och drivit en tidning osv. osv. osv. Otroligt driven. Det var roligt att ta del av hennes tankar men man kände sig rätt förslappad och lat i jämförelse. Hon såg ut att vara yngre än jag...

Efter att vi pratat med Linda kom regissören och ledaren av NIE Company och berättade om sitt arbete i denna internationella teatergrupp som har skådespelare från flera olika länder. Enligt Stadsteatern: Past Half Remembered är massivt prisbelönad. NIE Company – New International Encounter grundades 2001. De turnerar över världen med sina fysiskt och visuellt drivna projekt som alltid bygger på omfattande research kring verkliga historier.

De jobbar med väldigt speciella metoder, får t.ex. bara använda saker som de har hittat i sin scenografi (även kläderna), alla måste vara på scenen hela tiden, de spelar instrument och sjunger i alla föreställningar och brukar börja sitt arbete med berättelsen i musiken. Alla historier bygger på verklighetsbakgrund. Past Half Remembered är en historia som utspelar sig i Ryssland under 1900-talet, berättad av en kvinna som ser tillbaka på sitt liv, över hundra år gammal.

Det uppstår en slags oförklarlig magi mellan publiken och skådespelarna. Alla jag pratade med var lyriska efteråt. Det är inte så mycket vad som spelas utan hur det spelas. Man blandar språk: tjeckiska, ryska, norska, engelska, franska. Musiken binder ihop hela föreställningen, som inleds redan utanför salongen. Särskilt magiskt är slutet där man med väldigt enkla effekter skapar något otroligt vackert: dun som singlar ner i en ljusstråle över en kvinna, som ett snöfall.

Kvällen avslutades med att vi i TDVF fick prata med skådespelarna. Det var verkligen givande att få ställa sina frågor direkt efter en föreställning och inte bara själv gå hem och fundera.

Tyvärr uppträder NIE sällan i Sverige, jag tror det här var första gången. Men de verkar sugna på att komma tillbaka, så håll ögonen öppna!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0