London river

London river är en film som utspelar sig i London men som delvis är på franska, tillräckligt mycket för att kvalificera sig till den franska filmveckan på Zita. Min favorit Brenda Blethyn (från den helt otroliga filmen Secrets & Lies) spelar en mor som bor på Guernsey men vars dotter bor i London. Efter terrorattacken 2005 kan hon inte få tag på sin dotter så hon beger sig till London. Där börjar hon inse att hon inte vet mycket om sin dotters liv. Hon möter en afrikansk man, spelad av Sotigui Kouyaté, som är på jakt efter sin son. Det visar sig att deras barn känner varandra och båda är försvunna. Kan de ha haft något med attacken att göra?

Det är en trevlig omväxling att få se två så udda karaktärer i huvudrollerna. En äldre engelsk tant med lite stapplande franska. En äldre afrikansk man med en utstrålning av lugn, styrka och visdom. Filmen handlar främst om deras relation, kulturskillnaderna.

Undrar om det är en trend att engelska skådespelerskor spelar in film på franska. Kristin Scott Thomas gjorde det ju på ett fantastiskt sätt i Jag har älskat dig så länge. Helena Bonham Carter har också gjort det. Amerikanske skådespelerskor åker till Storbritannien och skaffar brittiskt uttal och spelar in film (Gwyneth Paltrow, Anne Hathaway m.fl) så då får väl engelskorna hitta på något annat.

Välspelat och gripande.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0