Cinemafrica

Den 24 till 28 februari var det Cinemafrica-festival. Zita var en av flera biografer som var med. Jag har tidigare recenserat den fantastiska Buried secrets som jag såg förra torsdagen.

I söndags såg jag bland annat It snows in Marrakech, en kortfilm om en son som vill uppfylla sin faders dröm om att besöka Schweiz. Problemet är att de bor i Marocko och inte får visum till Schweiz. Sonen kommer på en plan för att få pappan att tro att han är i Schweiz, även om de bara åker till närmaste berg. Några helt obetalbara scener från det snabbt omgjorda lokala matstället. Söt och rolig liten film.

Vi såg även en algerisk film som hette It's Sunday. Den utspelar sig i Paris. En ung kille har fått underkänt och får inte gå kvar i skolan men vill inte säga något till sin pappa så han får pappan att tro att det är ett diplom. Fylld av stolthet vill pappan, som inte är läskunnig, fira detta. Men det är bara en tidsfråga innan någon annan läser papperet och inser vad det egentligen är. En sorglig liten film om rädslan för att göra någon besviken.

Vi såg en tredje film om relationen mellan son och far, Soul boy. Det är en kenyansk film om en pojke som en morgon upptäcker att hans fars själ har försvunnit. Han måste utföra ett antal uppdrag för att rädda faderns själ, och han har bara ett dygn på sig. Filmen är lite sagoartad, och inspelad i Kiberia i Nairobi, ett av värdlens största slumområden. Den är producerad i samarbete med den tyske regissör som gjorde Run Lola Run, och har delvis samma stil.


Click on the slide!


bild från www.cinemafrica.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0