En liten antirojalistisk film!

Måste passa på att tipsa, så här i bröllopshysterins tider, att Zita visar en helt ny dokumentär (klar i torsdags förra veckan) av Maj Wechselmann: En liten antirojalistisk film. Filmen behandlar ett oerhört angeläget ämne: kungafamiljens historia. Om vi nu har en familj som ska anses vara bättre än alla andra och det räcker med att vara född in i den familjen för att man ska bli beundrad, slippa jobba, bli försörjd med lyx hela livet och anses vara förmer än alla andra, då måste man ju ställa höga krav på den familjen. MEN! Kungens morfar var en ivrig och synnerligen aktiv nazist som var med och drev en organisation som såg till att sjuka och skadade dödades. Kungens pappa frotterade sig gärna med nazister. Kungens pappa och mamma gifte sig i Tyskland och på gatorna vajade nazistfanor fast det bara var 1932. Det var kungens morfar som styrde där och han var nazist. Den gamle kungen var inte mycket bättre han. Och Silvias pappa var också aktiv nazist. Om man nu mot all förmodan och mot allt intellekt skulle tycka att man ska ha en kungafamilj så kan man ju ändå inte anse att den får ha en sådan historia och ändå komma undan med det. De beklagar det inte ens officiellt. Nej det här gör det totalt uppenbart att den här familjen inte kan anses vara högre stående än andra. Inte så att jag har något emot Victoria som person, hon har varit på mitt jobb en vecka och var trevlig och verkade vara en bra tjej, men principen är helt sjuk.

Själv tycker jag att det är självklart att man inte ska få ärva ett ämbete på det sättet. Detta är ju en demokrati. 2010! Det är pinsamt att vi har monarki. 

Själva filmen är väldigt hastigt gjord och det märks. Det är lite slarvigt med filmandet ibland och sådant. Samtidigt är det ett väldigt intressant ämne och de gamla klippen är jätteintressanta. Jag vill ha mer än de 28 minuter som filmen varar. Men som sagt: själva hantverket lämnar en del i övrigt att önska. Filmens angelägna tema gör att jag ändå rekommenderar den. 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0